Żleb Kulczyńskiego

Żleb Kulczyńskiego znajduje się w urwiskach Czarnych Ścian w polskiej części Tatra Wysokich na wysokości 1950 m n.p.m.

Żleb Kulczyńskiego to jedno z najciekawszych, ale i najtrudniejszych do przejścia miejsc na trasie Orlej Perci. Opada on z Przełączki nad Dolinką Buczynową w stronę Koziej Dolinki. Nazwa upamiętnia Władysława Kulczyńskiego – wybitnego przyrodnika i taternika, który w 1893 roku wraz z przewodnikiem jako pierwszy przeszedł przez to miejsce. Żleb u wylotu kończy się bardzo stromym progiem. Ze względu na dużą ekspozycję, spadające kamienie i niebezpieczne oblodzenia, przejście to warto polecić jedynie doświadczonym turystom. Do żlebu dostać się można z okolic Zmarzłego Stawu Gąsienicowego. Na Przełączce nad Dolinką Buczynową czarny szlak, prowadzący przez Żleb Kulczyńskiego krzyżuje się z Orlą Percią. Można nią udać się na Kozi Wierch lub w stronę Granatów.

Szlaki z Żlebu Kulczyńskiego

Szlak czarny na Przełączkę nad Dolinką Buczynową (45 min)
Szlak zielony na Zadni Granat (45 min)
Szlak zielony do Koziej Dolinki (15 min)